Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΜΑΤΑΣ



ΕΞΕΤΑΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΙΟΥ


Στην θέρμανση του θερμοκηπίου, σε καλλιέργεια τομάτας θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω γενικοί κανόνες :

  1. Η θερμοκρασία του εδάφους θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 17 βαθμούς Κελσίου.
  2. Η νυχτερινή θερμοκρασία αέρα θα πρέπει να είναι πάνω από τους 10 βαθμούς που θεωρείτε ως ελάχιστη βιολογική για την τομάτα.
  3. Η ημερήσια θερμοκρασία αέρα θα πρέπει να είναι πάνω από τους 13 βαθμούς που θεωρείτε ως ελάχιστη βιολογική για την τομάτα.
  4. Επειδή το φυτό συσσωρεύει ενέργεια μόνο την μέρα με την φωτοσύνθεση ενώ καταναλώνει ενέργεια και την μέρα και την νύχτα με την αναπνοή θα πρέπει η θερμοκρασία της νύχτας να είναι χαμηλότερη από της ημέρας (3 έως 7 βαθμούς και έως 12 σε ηλιόλουστες μέρες) ώστε να μειώνεται η αναπνοή την νύχτα και να μην αδειάζει το φυτό από ενέργεια.
  5. Στην πραγματικότητα δεν μας ενδιαφέρει  η ελάχιστη θερμοκρασία της νύχτας (αρκεί να είναι πάνω από τους 10 βαθμούς) αλλά η μέση θερμοκρασία του εικοσιτετραώρου. Όταν η μέση θερμοκρασία του 24ώρου είναι κοντά στο άριστο τότε έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Όταν μπορέσουμε να το ρυθμίσουμε αυτό εκτός από απρόσκοπτη παραγωγή, συνήθως έχουμε μεγάλη εξοικονόμηση σε ενέργεια θέρμανσης. Σε γενικές γραμμές η άριστη μέση θερμοκρασία 24ώρου για μία νεφοσκεπή χειμωνιάτικη μέρα είναι περίπου 16,5 βαθμούς Κελσίου. Παράδειγμα αν η μέση θερμοκρασία την ημέρα είναι περίπου 19,5 βαθμούς Κελσίου και η μέση θερμοκρασία την νύχτα περίπου στους 14 βαθμούς θα έχουμε απρόσκοπτη παραγωγή. Αν η μέση θερμοκρασία την ημέρα ανέλθει στους 20,5 βαθμούς η μέση νυχτερινή θερμοκρασία θα μπορέσει να κατέλθει στους 13 χωρίς επίσης προβλήματα.
             Δεν θα πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι σκισμένα νάιλον και γενικά κακοτεχνίες στην συναρμογή των υλικών κάλυψης δημιουργούν σοβαρές απώλειες θερμότητας και θα πρέπει να επιδιορθώνονται με πρώτη προτεραιότητα. Η ελεύθερη κίνηση τόσο του ψυχρού εξωτερικού αέρα προς το θερμοκήπιο όσο και του θερμότερου αέρα από το εσωτερικό του θερμοκηπίου προς τα έξω σημαίνει σε απλά λόγια σπατάλη ενέργειας. Αντίθετα θα πρέπει να μελετηθεί αν είναι δυνατή η μόνωση της βόρειας πλευράς για επίτευξη μείωσης των απωλειών θερμότητας έως και 10% .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου