Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΑΠΟΥΝΙ (ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ)


ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙ
(ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ)


Το σαπούνι από ελαιόλαδο αποτελεί ένα παραδοσιακό Κρητικό προϊόν. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε την ψυχρή μέθοδο παραγωγής του.


ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

 1. 3 ΚΙΛΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (3,260 ΛΙΤΡΑ).
 2. 400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΠΟΤΑΣΑ (~ 135 gr/Kg ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ)
 3. 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΛΑΤΙ
 4. 3 ΛΙΤΡΑ ΑΠΕΣΤΑΓΜΕΝΟ ΝΕΡΟ
 5. ΖΥΓΑΡΙΑ
 6. ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ 15 ΛΙΤΡΩΝ
 7. ΤΣΟΥΚΑΛΙ
 8. ΞΥΛΙΝΗ Ή ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΗ ΚΟΥΤΑΛΑ
 9. ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΥΓΡΩΝ
 10. ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ
 11. ΑΡΩΜΑΤΑ – ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ - ΒΟΤΑΝΑ
 12. ΓΑΝΤΙΑ, ΓΥΑΛΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΟ ΤΖΑΚΕΤ ΜΕ ΜΑΝΙΚΙΑ.
 13. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΑΝΑΔΕΥΤΗΡΑΣ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΠΟΤΑΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ, ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΟ ΤΖΑΚΕΤ ΜΕ ΜΑΝΙΚΙΑ.


2. ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ.


ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΒΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΠΙΠΕΔΟ ΞΥΛΙΝΟ ΚΟΥΤΙ ΩΣ ΦΟΡΜΑ .

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ, ΟΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΠΗΞΗ ΤΟΥ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΝΤΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ.

2. ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΜΕ ΤΡΙΑ (3) ΛΙΤΡΑ ΑΠΕΣΤΑΓΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΑ 400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΠΟΤΑΣΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΛΑ.


ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΚΛΗΡΟ, ΟΤΑΝ ΔΙΑΛΥΣΕΙ Η ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΣΟΔΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΛΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ.

3. Η ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΑΝ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΤΑΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΥ 28 ΚΑΙ 45oC. ΑΝ Η ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΕΣΤΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 28oC .

(ΤΕΛΙΚΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΤΑΣΑΣ).ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΑΝ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΜΕΡΑ.

4. ΟΤΑΝ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΤΑΣΑΣ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΕΞΟΜΟΙΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΙΓΑ – ΣΙΓΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΑΔΕΥΟΥΜΕ ΕΝΤΟΝΑ.ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΤΗΣ ΠΟΤΑΣΑΣ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΗΚΤΗ ΚΡΕΜΑ.


5. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΑΣ ΤΑ ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΥΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΕΧΕΙ ΠΗΞΕΙ. ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΙΓΜΑ ΜΑΣ.

ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΒΟΤΑΝΑ.

6. Η ΠΑΣΤΑ ΤΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕΡΙΜΝΩΝΤΑΣ Η ΠΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΔΥΝΑΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ. ΜΙΑ ΠΛΑΤΙΑ ΣΠΑΤΟΥΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.


7. Η ΦΟΡΜΑ ΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ.

8. ΣΕ 24 ΩΡΕΣ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΕΧΕΙ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ.


9. ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΥΟ (2) ΑΚΟΜΑ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΒΙΟΡΑΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου